BG

Стефан Колев е роден през 1969 г. в Бургас, България.

Завършил магистратура по Електроника в Бургаския свободен университет през 1998 г.

Завършил магистратура по Финанси в Бургаския свободен университет през 2001 г.

Завършил специалности Муай Тай (2006) и Ушу (2007) в Национална Спортна Академия (НСА) "Васил Левски".

Завършил магистратура по Спортна педагогика във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2010 г.

Съосновател на специалността Ушу в Национална спортна академия "Васил Левски", София и е първият преподавател по тази специалност. Написал е множество статии и материали за ушу.

Започва занимания по ушу през 1983 г. Основател на един от първите спортни клубове по ушу в България през 1994 г.

Златен медалист от международни състезания. Многократен национален шампион по ушу. Лицензиран съдия по ушу от 2007 г.

Член на Управителния съвет на Българската Федерация по Ушу от 1994 г. Президент на Българската Федерация по Ушу от 2015 г. Вицепрезидент на Европейската Федерация по Ушу /EUWUF/ от януари 2020 г.

През 2016 г. под ръководството на г-н Стефан Колев Българската Федерация по Ушу организира 6-тото Световно първенство по ушу за младежи в Бургас, България, 3-то Световно първенство по Тайчи през 2018 г. и Европейското първенство по ушу през 2022 г.

Г-н Колев има три дъщери и син. Всички деца на г-н Колев тренират ушу.

Голямата му дъщеря, Камелия Колева, спечели 7-мо място на Олимпийските игри в Нанджин през 2014 г. Камелия е европейски шампион и медалист от световни турнири.

По-малката му дъщеря, Деница Колева, спечели 8-мо място на 6-тото Световно първенство по ушу за юноши през 2016 г. Деница е европейски шампион и медалист от международни турнири.

Стефан Колев финансира изграждането на Световен тренировъчен център по ушу в град Бургас, България. Спортният център ще бъде открит през 2024 година. Спортните зали ще може да бъдат ползвани от трениращи ушу и отбори по ушу от цял свят. В сградата ще може да се провеждат съдийски и треньорски курсове по ушу, семинари по ушу и спортни лагери. Стефан Колев инвестира и в няколко други спортни съоръжения на регионално ниво.

Стефан Колев е основател на строителна компания "Бургос Строй" ЕООД през 2004 г., на имотна агенция "Съни БГ" ЕООД през 2006 и на рекламна агенция "Слънчогледи БГ" ЕООД през 2007. Собственик е на няколко фирми, свързани със строителство, недвижими имоти, хотелиерство, рекламна дейност и други.

Член е на Върховния комитет на Съюза на Тракийските дружества в България. Председател на неправителствената организация "Тракийско дружество "Странджа", която защитава интересите на българите от региона на Тракия. Дружеството е с над 120-годишна история и с над 1000 души членска маса.

Общински съветник в Община Бургас 2015-2019 г. и председател на "Комисията за малък и среден бизнес".