Биография

Стефан Кънев Колев е роден през 1969 г. По време на ученическите му години в живота му се появява страстта към бойните изкуства. През 1983 г. започва занимания по Ушу. През следващите няколко години практикува външни стилове на Ушу. На 16.01.1992 г. започва да практикува Тайчи чуан.

През декември 1993 г. печели златен медал на републиканското първенство във Варна. На 05.11.1994 г. в Бургас основава собствен клуб по бойни изкуства „Бей Син”. 

Има четири висши образования и общо три магистратури – електроника и финанси в Бургаския свободен университет и спортна педагогика във Великотърновския университет. С голям принос е за въвеждането на Ушу в НСА. Под негово ръководство се дипломират всички 45 треньори по Ушу в НСА. Понастоящем е учител по Тайчи и ръководи Ушу център „Бей Син”.

Стефан Колев е президент на Българска Федерация по Ушу и вицепрезидент на Европейската федерация по Ушу. Написал е множество статии и материали за Ушу. Бронзов медалист от Стокхолм 2003 на Игрите на северните и балтийски страни и световен шампион за 2004 г. в Шампионата за Световната купа Перуджа/Италия. От 2007 г. е международен съдия в категория Таолу. От 2008 г. е член на Конгреса на Световната организация по Ушу и на Европейската Ушу Федерация. Организатор на 6-тото световно първенство по Ушу за младежи и на 3-тото световно по Тайчи в гр. Бургас.

Управител е на няколко търговски дружества, между които строителна фирма "БУРГОС СТРОЙ" ЕООД, „СЪНИ БГ” ЕООД, „СЛЪНЧОГЛЕДИ БГ” ООД, „МЕТАЛ ПРОФИЛИ МОНТАЖ” ЕООД и др. 

Стефан Колев е избран за общински съветник от ГЕРБ в Общински съвет гр. Бургас през мандат 2015- 2019 г. Председател е на „Комисията за малък и среден бизнес”.

Председател е на Тракийско дружество „Странджа”, гр.Бургас. Дружеството с над 120 годишна история и с над 1000 души членска маса.

Председател е на Мото-клуб „Светците” гр. Бургас и моторите са неговата страст.

Има четири деца, като Камелия, най-голямата му дъщеря е три пъти европейска и три пъти световна шампионка по Ушу, а също и седма на младежките олимпийски игри през 2014г. По-малката Деница тренира в залата още от 3-годишна и е републикански шампион по Ушу, шеста на световно и два пъти европейска шампионка.