Биография

Стефан Кънев Колев е роден през 1969 г. Израснал е в бургаския квартал Долно Езерово. Започва да работи още на 8 годишна възраст за да може да подпомага семейния бюджет.

В училище е недисциплиниран и непокорен. Тогава именно в живота му се появява страстта към бойните изкуства. През 1983 г. започва занимания по ушу под погледа на майстор Хунг – китаец, работещ в Бургас по същото време. В продължение на една година се опитва да вникне в тайните на бойното изкуство - без никакъв успех.

На 16.01.1992 г. започва тренировки по тайчи чуан в клуб „Бай ху” - Бургас под ръководството на Пламен Пръхчев. През декември 1993 г. печели златен медал на републиканското първенство във Варна. На 05.11.1994 г. основава собствен клуб по бойни изкуства „Бей Син”.

Има четири висши образования и общо три магистратури – електроника и финанси в Бургаския свободен университет и спортна педагогика във Великотърновския университет. Понастоящем е учител по тайчи, ръководи ушу център „Бей Син” и е президент на Българска Федерация по ушу.

Управител е на няколко търговски дружества, между които строителна фирма "БУРГОС СТРОЙ" ЕООД, „СЪНИ БГ” ЕООД, „СЛЪНЧОГЛЕДИ БГ” ООД, „МЕТАЛ ПРОФИЛИ МОНТАЖ” ЕООД и др.

Междувременно завършва квалификационен курс към Национална Спортна Академия със специалности Муай тай и ушу. Написал е множество статии и материали за ушу.

Бронзов медалист от Стокхолм 2003 на Игрите на северните и балтийски страни и световен шампион за 2004 г. в Шампионата за Световната купа Перуджа/Италия. От 2007 г. е международен съдия в категория таолу. От 2008 г. е член на Конгреса на Световната федерация по ушу и на Европейската федерация по ушу.

Има две деца. Голямата му дъщеря Камелия е три пъти европейска и три пъти световна шампионка, а също и седма на младежките олимпийски игри през 2014г. Малката Деница вече е републикански шампион по ушу, шеста на световно и трета на европейско първенство.

Понастоящем живее в кв. Меден Рудник. Член на ПП ГЕРБ от 2008г. и общински съветник от листата на ПП ГЕРБ.